Μονάδα Ενέργειας

Το 1911 η Εταιρεία Λιπασμάτων ξεκίνησε τη λειτουργία της με τις μονάδες θειικού οξέος, υπερφωσφορικού ασβεστίου, θειικού σιδήρου και οξέων.

Η λειτουργία των μονάδων αυτών κατέστει εφικτή χάρη σε μια ατμομηχανή 600 ίππων. Πολύ σύντομα οι ενεργειακές ανάγκες της Εταιρείας μεγάλωσαν. Ένα κτίριο ορθογωνικής κάτοψης 786 τετραγωνικών μέτρων κατασκευασμένο από πέτρα και μπετόν και ύψος γύρω στα 11 μέτρα με θόλο κατασκευασμένο από μπετό στέγασε τον Κεντρικό Ηλεκτρικό Σταθμό.

Το κτίριο αυτό αποτέλεσε ένα από τα ελάχιστα κτίρια που κρίθηκαν διατηρητέα μαζί με τον εξοπλισμό τους και δεν κατεδαφίστηκαν. Στον εξοπλισμό του περιλαμβανόταν μια ντιζελομηχανή τύπου Μ.Α.Ν., ισχύος 600Hp κατασκευασμένη το 1927, ο μαρμάρινος πίνακας ελέγχου της μηχανής, οι νεότερες ντιζελομηχανές και η γερανογέφυρα που υπήρχε. Σήμερα η φθορά του χρόνου και εγκατάλειψη είναι εμφανής στο κέλυφός του, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του έχει λεηλατηθεί.

Ηχητική ανάγνωση

Σημεία ενδιαφέροντος:

Ταινιόδρομος Κράκαρη
Σιλό
Υαλουργείο
Σφαγεία
Υδατόπυργος
Εργατικός οικισμός
Ινστιτούτο χημείας
Κείμενα
  • Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 
Φωτογραφίες
  • Παραχώρηση από το αρχείο του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ & από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας.

Σε συνεργασία:

Με την επιχορήγηση και την αιγίδα: