Ο Υδατόπυργος

Ο υδατόπυργος εξασφάλιζε το σύνολο της τροφοδοσίας της Εταιρείας σε γλυκό νερό μέσα από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης ενώ ήταν συνδεδεμένος και με δυο αποθηκευτικές δεξαμενές σε περίπτωση βλάβης του κεντρικού συστήματος.

Ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Ζαχαρίου σχεδίασε και  κατασκεύασε τον υδατόπυργο της Εταιρείας Λιπασμάτων. Είχε χωρητικότητα 400 κ.μ. και ήταν  εξολοκλήρου κατασκευασμένος από μπετόν αρμέ, αποτελώντας έναν από τους πρώτους υδατόπυργους στις βιομηχανικές μονάδες της εποχής. Ο υδατόπυργος εξασφάλιζε το σύνολο της τροφοδοσίας της Εταιρείας σε γλυκό νερό μέσα από το κεντρικό σύστημα ύδρευσης της πόλης ενώ ήταν συνδεδεμένος και με δυο αποθηκευτικές δεξαμενές σε περίπτωση βλάβης του κεντρικού συστήματος. Στη συνέχεια, το γλυκό νερό κατανέμονταν στις εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας -λόγω της βαρύτητας- μέσω υπέργειων και υπόγειων σωληνώσεων. Η Εταιρεία Λιπασμάτων είχε ανάγκη και  από θαλασσινό νερό καθώς και πεπιεσμένο αέρα. Πλάι στο κεντρικό δίκτυο διανομής γλυκού νερού υπήρχαν οι ανάλογες  εγκαταστάσεις παραγωγής, αποστολής και αποθήκευσης.

Ηχητική ανάγνωση

Σημεία ενδιαφέροντος:

Ταινιόδρομος Κράκαρη
Μονάδα Ενέργειας
Σιλό
Υαλουργείο
Σφαγεία
Εργατικός οικισμός
Ινστιτούτο χημείας
Κείμενα
  • Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 
Φωτογραφίες
  • Παραχώρηση από το αρχείο του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ & από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας.

Σε συνεργασία:

Με την επιχορήγηση και την αιγίδα: