Το πάρκο

Για 90 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την παύση της λειτουργίας του το 1999, το εργοστάσιο των Λιπασμάτων πρόσφερε δουλειά σε χιλιάδες κόσμου. Παράλληλα όμως ρύπαινε τον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος της Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής, καταστρέφοντας την υγεία των κατοίκων της. Ακόμη και οι νεότεροι θυμούνται την ατμόσφαιρα να γίνεται κίτρινη από τη σκόνη που άπλωνε το φουγάρο του εργοστασίου και κατέληγε στα πνευμόνια και στο σώμα τους.

­Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου και την εγκατάλειψη της περιοχής στη τύχη της, ο χώρος είχε μετατραπεί σε έρημο τόπο. Τόνοι από μπάζα και σκουπίδια μόλυναν το περιβάλλον, ενώ αποτελούσαν εστία μόλυνσης. Οι, κατά καιρούς, πυρκαγιές των σκουπιδιών επιβάρυναν, επιπλέον, την ατμόσφαιρα της πόλης μας. Ο χώρος παρέμενε απλησίαστος για τους πολίτες και η πρόσβαση των δημοτών στη θάλασσα ήταν αδύνατη. Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν εκείνοι -και συνεχίζουν ακόμη να το κάνουν- που εποφθαλμιούσαν την περιοχή για ίδιον όφελος και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ολίγων. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ήταν βασικές υπεύθυνες για εκείνη τη κατάσταση.

Η Δημοτική Αρχή του Άλλου Δρόμου με δήμαρχο το Χρήστο Βρεττάκο, προσπάθησε και δημιούργησε ένα χώρο πραγματικά δημόσιο, σχεδιασμένο με σκοπό να εξυπηρετεί τις συλλογικές ανάγκες των πολιτών του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας, της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, καθώς και ολόκληρου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Έναν χώρο που οι επισκέπτες μπορούν να νιώθουν άνετα κι ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν με γεμάτο πορτοφόλι και ως «φτωχοί συγγενείς». Έναν χώρο που η χρήση όλων των εγκαταστάσεων είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Η κατασκευή των υποδομών ξεκίνησαν αρχικά το 2017 από το βόρειο τμήμα του χώρου Λιπασμάτων, τον περιβάλλον χώρο του γηπέδου Βάζος και του μοναδικού κτιρίου οικίας εργατών των Λιπασμάτων που διασώθηκε από την κατεδάφιση του συνόλου των εργατικών κατοικιών. Στην συνέχεια η διαμόρφωση του χώρου συνεχίστηκε στην παραλιακή περιοχή Κράκαρη έως και την περιοχή Σιλό, που φιλοξενεί σήμερα το Φεστιβάλ στη θάλασσα.

Πέρα από το πολιτιστικό κομμάτι του λοιπόν και τις υποδομές που δημιουργήθηκαν, ο χώρος της παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων αποτελεί ταυτόχρονα ένα σημείο  συλλογικής ψυχαγωγίας και αποφόρτισης, μια πραγματική πολιτισμική διέξοδος για τους πολίτες. Καθημερινά, ακόμη και τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, εκατοντάδες συμπολίτες μας κάνουν στην παραλιακή ζώνη την καθημερινή τους βόλτα.

Παράλληλα, τα τέσσερα δημοτικά αναψυκτήρια που κατασκευάστηκαν, παραμένουν οικονομικά προσιτά για τον καθένα, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, με αποκλειστική διαχείριση και προσωπικό του δήμου.

Έχουν επίσης κατασκευαστεί  τρία γήπεδα (5χ5, τένις, μπάσκετ), δύο θέατρα, παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους, υπαίθριο γυμναστήριο, γήπεδο beach volley, συναυλιακός χώρος στο Σιλό, εκκλησία, έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, ζαρτινιέρες, συντριβάνι, έργα-γλυπτά καλλιτεχνών, πάρκο ζώων και δημόσιες τουαλέτες με εξυπηρέτηση ατόμων ΑΜΕΑ.

Έχει γίνει εκτενής δεντροφύτευση κατά μήκος του έργου, ενώ διαμορφώθηκε περιοχή δύο χώρων στάθμευσης  αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών στην περιοχή Κράκαρη και περιμετρικά του γηπέδου Βάζος (είσοδος Υδατόπυργος).

Την περιοχή διατρέχει ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, που τη συνδέει με τις υπάρχουσες υλοποιημένες κατασκευές, μήκους περίπου 2 χλμ.

Ο χώρος είναι, επίσης, προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ.

Σε αυτή την υπέροχη τοποθεσία, στον εμβληματικό και ιστορικό χώρο των Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις και τη χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα, αλλά και τη θάλασσα που φτάνει σχεδόν ως την σκηνή, έχει καθιερωθεί ένας πολιτιστικός θεσμός από το 2017, το «Φεστιβάλ στη θάλασσα».

Ο άλλοτε εγκαταλελειμμένος χώρος απέκτησε πραγματική ζωή. Για περίπου 4 μήνες, κάθε χρόνο, τα Λιπάσματα γίνονται πλέον σημείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες. Δεκάδες μουσικά και θεατρικά δρώμενα πραγματοποιούνται στον χώρο και αποτελούν όλα μαζί μία γιορτή πολιτισμού και δημιουργίας, μία περιπλάνηση σε χρώματα, στιγμές, εμπειρίες και εικόνες.

Τοποθεσίες

Μεγάλη θεατρική σκηνή
Μικρή θεατρική σκηνή
Αθλητικές εγκαταστάσεις
Κεντρική σκηνή (Σιλό)

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ 2015 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Συνοπτικά

2015
Η αρχή

Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της δημοτικής αρχής του Άλλου Δρόμου, με το οποίο ζητούσε μεταξύ άλλων: τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ώστε ν’ αποχαρακτηριστεί σαφώς η περιοχή των Λιπασμάτων από βιομηχανική ζώνη, απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται ως ιδιοκτήτης η Εθνική Τράπεζα, άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχέδιο ανάπλασης και άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OilOne.

2016
Παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρέθηκε η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ. Τον Ιούλιο του 2016 ψηφίστηκε στη Βουλή σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο, χερσαίας έκτασης (περίπου 86.000 τ.μ.) από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας.

2017
ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΏΝ & ΠΡΩΤΟ ΦΕΣΤΙΒΆΛ ΣΤΗ ΘAΛΑΣΣΑ

Κατασκευή του υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, υπαίθριων ανοιχτών γηπέδων, χρήσεις αναψυχής, αναψυκτήριου και χώρου τραπεζοκαθισμάτων και πρασίνου, οργανωμένη δενδροφύτευση. Η Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, θα γραφτεί στην ιστορία, ως η πρώτη μέρα που οι πολίτες της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, οργανωμένα και συντονισμένα υπό τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, προσήλθαν μαζικά, στο πρώτο Φεστιβάλ στη Θάλασσα.

2018
Συνέχεια εργασιών & δεύτερο Φεστιβάλ στη Θάλασσα

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της και σε συνέχεια των παρεμβάσεων που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, συνέχισε τις παρεμβάσεις και τις εργασίες στο χώρο των Λιπασμάτων προς όφελος των πολιτών. Παραλληλα συνεχίστηκε το Φεστιβάλ στη θάλασσα για 2η χρονιά.

2019
Κατασκευές στην περιοχή Σιλό & τρίτο Φεστιβάλ στη Θάλασσα

Η περιοχή που περιλαμβάνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας επιλέχθηκε να φιλοξενήσει χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. 3η χρονιά για το θεσμό του Φεστιβάλ στη Θάλασσα.

2022
Τέταρτο Φεστιβάλ στη Θάλασσα & πρώτο SteetArt Festival

4η χρονιά για το θεσμό του Φεστιβάλ στη Θάλασσα μετά από αποχή 2 χρόνων λόγω Covid19 & 1η χρονιά για το νέο Street Art Festival που δίνει χώρο έκφρασης σε δημιουργούς από όλο το φάσμα της τέχνης.

Αναλυτικά

Στις 10 Μαρτίου του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου-Δραπετσώνας έμελλε να πάρει μία απόφαση σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της πόλης μας. Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από φορείς, συλλογικότητες και δημότες, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της δημοτικής αρχής του Άλλου Δρόμου,  με το οποίο ζητούσε μεταξύ άλλων: τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, ώστε ν’ αποχαρακτηριστεί σαφώς η περιοχή των Λιπασμάτων από βιομηχανική ζώνη, απαλλοτρίωση μέρους της έκτασης που φέρεται ως ιδιοκτήτης η Εθνική Τράπεζα, άμεση προκήρυξη διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχέδιο ανάπλασης και άμεση διακοπή των διαδικασιών για τη λειτουργία του διυλιστηρίου επεξεργασίας πετρελαιοειδών της OilOne.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε έτοιμο σχέδιο τροποποίησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

Ο αγώνας δεν ήταν εύκολος. Η Δημοτική Αρχή έπρεπε να δώσει μικρές και μεγάλες μάχες, να μάθει και να μένει ανθεκτική στον πόλεμο που δέχεται από τα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής και να ξεπερνάει μαζί με την κοινωνία τα διαρκή εμπόδια που έθεταν στην προσπάθεια της αυτή.

Τα πολλαπλά οφέλη που προέκυψαν δικαίωσαν την απόφασή αυτή. Ο αγώνας και τα αιτήματα για δημόσια διαχείριση της περιοχής των Λιπασμάτων παραμένουν διαρκή. Στο πλευρό της πάντοτε η κοινωνία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας που αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των Λιπασμάτων.

Η δημοτική αρχή του Άλλου Δρόμου, διεκδίκησε και κατάφερε να ληφθούν ιστορικές αποφάσεις για τη ζωή και το μέλλον χιλιάδων πολιτών αυτού του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, την ώρα που  διάφορα συμφέροντα σχεδίαζαν πίστες φόρμουλας  και επέτρεπαν εγκατάσταση διυλιστηρίων δίπλα από τα σπίτια μας.

Ψηφίστηκε η νομοθετική ρύθμιση και η τροπολογία που σχεδίασε η δημοτική αρχή, την οποία πρόβαλλε και προώθησε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανατρέποντας τα σχέδια των ολιγαρχών και των επιχειρηματιών για την περιοχή της ανάπλασης.

Με τη ρύθμιση αυτή :

α) Αποδόθηκε το θαλάσσιο μέτωπο 640 στρεμμάτων στους κατοίκους της περιοχής και όλου του δυτικού Πειραιά και αποκαθίσταται η ελεύθερη πρόσβασή τους στη θάλασσα,

β) Ακύρωσε τη δυνατότητα που προέβλεπε ο νόμος 4277/14 της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας-Αττικής, να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις που θα αλλοίωναν και θα επιβάρυναν το φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο κάλλος του θαλάσσιου μετώπου της Δραπετσώνας,

γ) Περιόρισε σημαντικά τη συνολική επιφάνεια δόμησης, με χαμηλό συντελεστή δόμησης, εξασφαλίζοντας παράλληλα αδόμητους χώρους για κοινόχρηστες χρήσεις και χρήσεις αναψυχής,

δ) Εξασφάλισε την αποτελεσματική προσπέλαση σε μέσα σταθερής τροχιάς για τη σύνδεση του Πειραιά με το δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας.

ε) Με τις χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού, η νομοθετική ρύθμιση συνιστά στρατηγική παρέμβαση για την ποιοτική αναβάθμιση του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και όλου του δυτικού Πειραιά.

Παράλληλα η δημοτική αρχή με συμμετοχή πλήθους κόσμου διοργάνωσε  ενημερωτικές δράσεις και δενδροφυτεύσεις στον εγκαταλελειμμένο χώρο των Λιπασμάτων.

Με απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαιρέθηκε η παραλιακή ζώνη των πρώην Λιπασμάτων της Δραπετσώνας από τη σύμβαση παραχώρησης του Δημοσίου στον ΟΛΠ.  Τον Ιούλιο του 2016 ψηφίστηκε στη Βουλή (απ’ όλα τα κόμματα, εξαιρουμένης της Χρυσής Αυγής) σχετική ρύθμιση για την οριστική παραχώρηση της λιμενικής ζώνης των Λιπασμάτων από τον ΟΛΠ στον δήμο, χερσαίας έκτασης (περίπου 86.000 τ.μ.) από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας.

Μόλις ελάχιστους μήνες μετά την παραχώρηση, στο Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, τα μηχανήματα και συνεργεία του Δήμου έχουν ήδη μπει και ξεκινήσει, τις εργασίες ανάπλασης της περιοχής από την πλευρά της Δραπετσώνας.

 

Στον κοινόχρηστο χώρο των λιπασμάτων, βάση του ΦΕΚ 143/Α/09-11-2015, σχετικά με τις χρήσεις γης, προς όφελος και εξυπηρέτηση των πολιτών και βάση της υπ’ αρίθμ. 168/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την «Έγκριση κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο των Λιπασμάτων σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)», έχουν υλοποιηθεί χρήσεις πολιτισμού, με την κατασκευή του υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, με τις εγκαταστάσεις που το συνοδεύουν, χρήσεις αθλητισμού, με την κατασκευή των υπαίθριων ανοιχτών γηπέδων, χρήσεις αναψυχής, με την κατασκευή του αναψυκτήριου και την ανάπτυξη χώρου τραπεζοκαθισμάτων  και πρασίνου, με την οργανωμένη δενδροφύτευση, με τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλεια τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση προορισμού των χώρων αυτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής κατασκευάστηκαν άμεσα:

  •  Ένα ανοιχτό θέατρο.
  •  Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως καμαρίνια και WC ανδρών,  γυναικών και ΑΜΕΑ
  •  Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5.
  •  Ένα γήπεδο μπάσκετ.
  •  Ένα γήπεδο τένις.
  •  Αποδυτήρια για τους αθλούμενους.
  •  Διαδρομές περιπάτου και τζόκιν.
  •  Ποδηλατόδρομος.
  •  Πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, περίπου 700 θέσεων.
  •  Ένα αναψυκτήριο που εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού.
  •  Παράλληλα με τα παραπάνω έργα,  ξεκινήσαν η πρώτη φάση δεντροφύτευσης περίπου 1.500 δέντρων και φυτών χαμηλής βλάστησης, γεγονός που θα δώσει πνοή στη τοπική κοινωνία και θα βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κατασκευαστικά οι άνω χώροι, όπως το αναψυκτήριο, το WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, και το φυλάκιο να είναι λυόμενες και προσωρινές κατασκευές. Το έδαφος διαμορφώθηκε κατάλληλα, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκαν διάδρομοι και τα απαραίτητα κεκλιμένα επίπεδα για την εύκολη προσβασιμότητα των χώρων από τα άτομα με αναπηρία.

Οι ως άνω εργασίες στην περιοχή των Λιπασμάτων, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, συνέβαλαν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής, ενώ οι ως άνω υλοποιημένες εγκαταστάσεις και το μελλοντικό έργο, έχουν αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το ζητούμενο ήταν και είναι ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον με ποικιλία χρήσεων και δράσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι η αναβάθμιση της περιοχής και του αστικού τοπίου, προς ικανοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, τόσο οπτικά όσο και χρηστικά. Η σκοπιμότητα του έργου ήταν και είναι ευρύτερη της αναβάθμισης μιας συγκεκριμένης περιοχής και αφορά  το σύνολο της πόλης.

Τα έργα και οι κατασκευές στην περιοχή των Λιπασμάτων οργανώθηκαν και επιτηρήθηκαν από τον αρχιτέκτονα Ανδρεαδάκη Γιώργο και  βασίστηκαν στον  αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, που διεξήχθη, από την Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών μελετητικών γραφείων (21 συμμετοχές). Το 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην Ιωάννα – Ηώ Καρύδη και την ομάδα της.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στην ιστορία και στις φάσεις που έχει περάσει το ζήτημα των «Λιπασμάτων» μέχρι να επιτευχθεί με διαδοχικές νομοθετικές παρεμβάσεις η κατοχύρωση ήπιων χρήσεων στην περιοχή και η απόδοση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο. Τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η Περιφερειακή Αρχή στις αναπλάσεις υπερτοπικής σημασίας για να ανατρέψουν την σημερινή περιβαλλοντική εικόνα της ευρύτερης περιοχής και να συμβάλλουν σε μια νέα σχέση της κοινωνίας με τους δημόσιους – κοινόχρηστους χώρους. Τέλος, επισήμανε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη εγγράψει στον προϋπολογισμό της τις αναγκαίες πιστώσεις για να προβεί στην εξαγορά ή απαλλοτρίωση εκτάσεων στην περιοχή των Λιπασμάτων.

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, υπογράμμισε σχετικά με τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό πως «ήρθε ως αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων των ανθρώπων της πόλης για επαναχρησιμοποίηση του χώρου, σε φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον κατευθύνσεις». Ο Δήμαρχος της πόλης επισήμανε πως «αυτός ο πλούτος ιδεών και προτάσεων που κατατίθενται σήμερα, θα πρέπει να εμπλουτιστεί και να συμβαδίσει με ιδέες και προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να καταλήξει σε ένα πλαίσιο για την ανάπλαση της περιοχής, που θα συζητηθεί με την τοπική κοινωνία, θα εμπλουτιστεί με επιπλέον προτάσεις και θα αρχίσει να υλοποιείται».

 

 

 

Φεστιβάλ στη Θάλασσα


Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, θα γραφτεί στην ιστορία, ως η πρώτη μέρα που οι πολίτες της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, οργανωμένα και συντονισμένα υπό τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, προσήλθαν μαζικά, παρακολούθησαν και ψυχαγωγήθηκαν σε συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις νέες δημοτικές εγκαταστάσεις, που κατασκευάσθηκαν από το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας, στο πρώτο Φεστιβάλ στη Θάλασσα.

Ήταν η πρώτη μέρα μίας νέας περιόδου πραγματικής αξιοποίησης, υλοποίησης στόχων και κατάκτησης του χώρου της Ανάπλασης.

 

 

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της και σε συνέχεια των παρεμβάσεων που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, συνέχισε  τις παρεμβάσεις και τις εργασίες στο χώρο των Λιπασμάτων προς όφελος των πολιτών.
Η αποδοχή των έργων, των κατασκευών και των εκδηλώσεων του προηγούμενου καλοκαιριού από χιλιάδες πολίτες που επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο Λιπασμάτων, έδωσαν το έναυσμα για την συνέχιση των έργων με ακόμα ποιο εντατικούς ρυθμούς και στο υπόλοιπο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Με σχεδιασμό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δήμου και στα πλαίσια των προτάσεων που αναδείχθηκαν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αυτό το καλοκαίρι θα παραδοθεί στους πολίτες άλλο ένα κομμάτι γης που δεκαετίες ήταν αποκλεισμένο από τους πολίτες της για χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Οι προσπάθειες διάφορων συμφερόντων μικρών και μεγάλων, που λυμαίνονταν το χώρο και δημιουργούσαν συνθήκες αποκλεισμού της περιοχής για τους πολίτες, δεν πτόησαν τη δημοτική αρχή αλλά την έκαναν ακόμα πιο αποφασιστική ώστε να δημιουργηθεί μια πόλη ανθρώπινη, με διεξόδους για τον πολίτη με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, δωρεάν παροχές και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.

Οι εργασίες διαμόρφωσης συνεχίστηκαν στην περιοχή Κράκαρη συνδέοντας το νότιο τμήμα του Πολυχώρου Λιπασμάτων με το βόρειο τμήμα.

Η περιοχή που ορίζεται στα ανατολικά από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη και τον ταινιόδρομο του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ – Λιπάσματα Δραπετσώνας) και εκτείνεται προς τα δυτικά έως και το Μνημείο του Θεμιστοκλή – Φάρος  διαμορφώθηκε για την υποδοχή χρήσεων αναψυχής και αθλητισμού.

Συγκεκριμένα :

  •  Παιδική χαρά
  •  Αναψυκτήριο
  •  Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, φυλάκιο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.

Κατασκευαστικά οι άνω χώροι, όπως το αναψυκτήριο, το WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, και το φυλάκιο να είναι λυόμενες και προσωρινές κατασκευές. Το έδαφος διαμορφωθηκε κατάλληλα, ενώ παράλληλα κατασκευάστηκαν διάδρομοι και τα απαραίτητα κεκλιμένα επίπεδα για την εύκολη προσβασιμότητα των χώρων από τα άτομα με αναπηρία.

Η επιλογή των παραπάνω χρήσεων έχει στόχο την προσέλκυση όλων των πληθυσμιακών ομάδων από τις μικρότερες ηλικίες έως και τις μεγαλύτερες. Ο χώρος της παιδικής χαράς διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες χρήσης από το παιδικό κοινό και τους συνοδούς του. Οι χώροι του αναψυκτήριου μαζί με τους υπαίθριους χώρους τοποθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και η διαπλάτυνση του πεζοδρόμου, από τρία μέτρα (3μ.) σε οχτώ μέτρα (8μ.) κατά μήκος της ακτογραμμής,  δημιούργησαν χώρους ανάπαυσης και περιπάτου για όλες τις ηλικίες. Σε αυτήν την επιμήκη πλατφόρμα τοποθετήθηκαν από την μια πλευρά της ανά ίσα διαστήματα καθίσματα-ζαρντινιέρες προσφέροντας τη δυνατότητα σκίασης, ανάπαυσης και θέας προς τη θάλασσα. Επιπροσθέτως, την περιοχή διατρέχουν ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, οι οποίοι συνδέουν  την ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων. Με οργανωμένη φύτευση ενισχύθηκε η υφιστάμενη, αναβαθμίζοντας αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργώντας συνθήκες σκίασης για τους θερινούς μήνες.

Λιπάσματα 2018:

Το Φεστιβάλ στη θάλασσα επανέρχεται! Δεύτερη χρονιά η φετινή για το Φεστιβάλ στη θάλασσα που διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Δίπλα στα παλιά φουγάρα, στην εμβληματική πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας έχει πλέον καθιερωθεί ένας θεσμός «για να ταξιδεύουμε μακριά τα όνειρα μας»

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΛΟ

Η περιοχή που περιλαμβάνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας  επιλέχθηκε  να φιλοξενήσει χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Συγκεκριμένα  υλοποιήθηκαν:

  •  1 Γήπεδο βόλεϊ  άμμου
  •  Αποδυτήρια
  •  Υπαίθριος ανοιχτός χώρος συναυλίας
  •  Αναψυκτήριο
  •  Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ.

Για την ομαλή ένταξη των νέων διαμορφώσεων του περιβάλλοντα χώρου και κτιριακών εγκαταστάσεων στο υφιστάμενο βιομηχανικό τοπίο, χρησιμοποιήθηκαν υλικά όπως το μέταλλο, το ξύλο και το σκυρόδεμα.

Η επιλογή του συνδυασμού τριών διαφορετικών αξόνων χρήσεων αποσκοπεί να προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων προσελκύοντας ομάδες κοινού διαφορετικών ενδιαφερόντων. Στόχος του σχεδιασμού είναι ο αρμονικός και λειτουργικός συνδυασμός όλων των χρήσεων δίνοντας ομαλή πρόσβαση προς την θάλασσα και αναδεικνύοντας τα διατηρητέα κτήρια του Σιλό και της καμινάδας. Διάδρομοι και πλατώματα διατρέχουν την περιοχή δημιουργώντας τις απαραίτητες συνδέσεις και χώρους εκτόνωσης μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών. Το γήπεδο βόλεϊ άμμου δημιουργούν μια ενότητα που εντάσσεται στον τομέα του αθλητισμού και απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό. Ο υπαίθριος ανοιχτός χώρος συναυλιών χωροθετήθηκε κοντά στην ακτογραμμή και ενοποιήθηκε με τις πλατφόρμες που προσφέρουν πρόσβαση και θέα προς τη θάλασσα. Το αναψυκτήριο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το συναυλιακό χώρο δίνοντας ζωή στον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το κτήριο του Σιλό. Την περιοχή διατρέχει ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, που την συνδέει με τις υπάρχουσες υλοποιημένες κατασκευές.

Η συνολική φιλοσοφία των παραπάνω διαμορφώσεων, εντάσσεται ομαλά, στην γενική διάταξη του 1ου Βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που υλοποιήθηκε για την συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων και δεν επηρεάζουν το σύνολο της διαμόρφωσης

Λιπάσματα 2019:

Το Φεστιβάλ στη θάλασσα επανέρχεται! Τρίτη χρονιά η φετινή για το Φεστιβάλ στη θάλασσα που διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Δίπλα στα παλιά φουγάρα, στην εμβληματική πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας έχει πλέον καθιερωθεί ένας θεσμός «για να ταξιδεύουμε μακριά τα όνειρα μας»

Λιπάσματα 2022:

Το Φεστιβάλ στη θάλασσα επανέρχεται! Τέταρτη χρονιά η φετινή για το θεσμό του Φεστιβάλ στη Θάλασσα μετά από αποχή 2 χρόνων λόγω Covid19, που διοργανώνει με ελεύθερη είσοδο ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Δίπλα στα παλιά φουγάρα, στην εμβληματική πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας έχει πλέον καθιερωθεί ένας θεσμός «για να ταξιδεύουμε μακριά τα όνειρα μας»

1o Streetart Festival:

Μέσα στην καρδιά του «Λιπάσματα: Φεστιβάλ στη Θάλασσα» ένας νέος θεσμός ήρθε για να μείνει: Το Λιπάσματα Street Art Festival!

Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας στηρίζει την τέχνη και τους καλλιτέχνες έξω από labels και στερεότυπα. Γι’ αυτό, δίνει χώρο έκφρασης σε δημιουργούς από όλο το φάσμα της τέχνης με μόνη προϋπόθεση το «μεράκι» και την αυθεντικότητα. Άλλωστε ο Πολυχώρος Λιπασμάτων, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια «φιλοξενούσε» μόνο μπάζα και σκουπίδια, δημιουργήθηκε «για να βρίσκουν χώρο τα όνειρα μας». Τα όνειρα της πόλης μας, που ασφυκτιά ακόμα και σήμερα από την ασυδοσία των γειτονικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά έχει το μεράκι να κάνει την διαμαρτυρία της δημιουργία, να πιάνει τα «πινέλα και τα χρώματα» και να μεταμορφώνει την παλιά γκρίζα βιομηχανική ζώνη σε μία εμβληματική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα «γεμάτη» νότες, χρώματα, εικόνες και εμπειρίες.
Παίρνουμε τη σκυτάλη, λοιπόν, από το «Φεστιβάλ στη Θάλασσα» και ξεδιπλώνουμε το νήμα, που είναι «φορτωμένο» με νέες και πρωτότυπες πολιτιστικές προτάσεις. Γι’ αυτό… πιάσε κι εσύ τα σημεία! Όπως πάντα ελεύθερα και δωρεάν.