Σιλό

Το Σιλό, μαζί με το κτίριο της σύνθεσης με την πελώρια καμινάδα και το κτίριο με τους κλιβάνους αποτελούσαν μια ενιαία ενότητα, το Υαλουργείο της Εταιρείας Λιπασμάτων.

Το κτίριο από μπετόν με τα 8 δίδυμα Σιλό χωρητικότητας 500 τόνων, αποτελούσε την κύρια αποθηκευτική και τροφοδοτική μονάδα του υαλουργείου. Μέσω του μηχανολογικού του εξοπλισμού διασφάλιζε την τροφοδοσία και την μεταφορά των πρώτων υλών προς το κτίριο της σύνθεσης όπου καθαρίζονταν οι αναλογίες των πρώτων υλών πριν μεταφερθούν στο  υαλουργείο για να ξεκινήσει η παραγωγή. Από το κτίριο της σύνθεσης έχει απομείνει μονάχα η πελώρια ασπροκόκκινη καμινάδα με ύψος που ξεπερνάει τα 120 μέτρα.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποθηκευτικοί χώροι της Εταιρείας Λιπασμάτων αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι των εγκαταστάσεων και έπρεπε να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάλογα με τις πρώτες ύλες που αποθηκεύονταν σε αυτούς. Άμμος, σόδα, δολομίτης, νεφελίτης, μάρμαρο θειικό νάτριο, κεκαυμένη μαγνησία, οξίδια μετάλλων, οπτάνθρακας και υαλόθραυσμα κυρίως φυλασσόνταν και προστατεύονταν στους ποικίλους χώρους αποθήκευσης.

Ηχητική ανάγνωση

Σημεία ενδιαφέροντος:

Ταινιόδρομος Κράκαρη
Μονάδα Ενέργειας
Υαλουργείο
Σφαγεία
Υδατόπυργος
Εργατικός οικισμός
Ινστιτούτο χημείας
Κείμενα
  • Ελένη Κυραμαργιού, Ιστορικός, Εντεταλμένη Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
 
Φωτογραφίες
  • Παραχώρηση από το αρχείο του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ & από το Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας.

Σε συνεργασία:

Με την επιχορήγηση και την αιγίδα: