Δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, Ψυχοδράματος για Νεαρούς Ενήλικες και Χοροθεραπείας

Διοργάνωση δύο βιωματικών εργαστηρίων στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στο πλαίσιο του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 2025

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας μέσω Τέχνης – «Θάλπος Ψυχική Υγεία» σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας διοργανώνει δύο δωρεάν βιωματικά εργαστήρια, Ψυχοδράματος για Νεαρούς Ενήλικες και Χοροθεραπείας, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Μέσα από τη δημιουργική έκφραση και την αλληλεπίδραση, η δράση αυτή στοχεύει να αποτελέσει ένα δίαυλο γνωριμίας και σύνδεσης με την τοπική κοινότητα, προάγοντας την ευαισθητοποίηση και την ανοιχτή συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία και την ευεξία.

Τα βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες:

Εργαστήριο Ψυχοδράματος για Νεαρούς Ενήλικες: Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Εργαστήριο Χοροθεραπείας: Πέμπτη 24 Ιουλίου 2025

Γενικοί στόχοι των εργαστηρίων:

  • Η ενίσχυση της αυτογνωσίας και της προσωπικής έκφρασης μέσα από καλλιτεχνικές βιωματικές μεθόδους.

  • Η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης.

  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για θέματα ψυχικής υγείας, με στόχο τη μείωση του στίγματος και την ενίσχυση της πρόληψης

  • Η ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών μέσα από τη συλλογική εμπειρία και τη συμμετοχή.

Κριτήρια συμμετοχής:  
 
Το εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες (άτομα άνω των 18 ετών) και η επιλογή θα γίνει βάσει προτεραιότητας συμμετοχής.  

Βιωματικό Εργαστήριο Ψυχοδράματος για Νεαρούς Ενήλικες

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας μέσω Τέχνης του Φορέα “Θάλπος – Ψυχική Υγεία”, ειδικευμένο στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, σας προσκαλεί στο δωρεάν βιωματικό εργαστήριο ψυχοδράματος για νεαρούς ενήλικες με στόχο τη στήριξη της ψυχικής ευεξίας και της κοινωνικής συνοχής. Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες (18-35 ετών) που επιθυμούν να γνωρίσουν το ψυχόδραμα, μια δημιουργική μορφή θεραπείας, για τη διερεύνηση προσωπικών και διαπροσωπικών ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα, το ψυχόδραμα, ως θεραπευτική και εκπαιδευτική τεχνική μέσω της δράσης, ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να εκφραστούν δημιουργικά, να διερευνήσουν τις σχέσεις τους, να διαχειριστούν συναισθηματικές δυσκολίες και να ενδυναμώσουν τις ικανότητές τους στην αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν. Το εργαστήριο θα συντονίσει εξειδικευμένος θεραπευτής ψυχοδράματος του Φορέα “Θάλπος – Ψυχική Υγεία”, με πολυετή εμπειρία στην ομαδική θεραπεία.  

Ημερομηνία:  Πέμπτη 10/07/2025

Ώρα:  19:00-20:30

Διάρκεια: 1 ½  ώρα  

Αριθμός Συμμετεχόντων: Έως 12 άτομα 

Σε ποιους απευθύνεται: Άτομα άνω των 18 ετών έως 35 ετών

Συντονιστές: Σταμάτης Βλάχος, Ψυχολόγος – Ψυχοδραματιστής

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScj_VqWJULafR_JBIqrgn_OolYLtl7LKJMq5Rck4oKnUCBEQ/viewform

Το Σώμα ως Πηγή Δύναμης και Χαράς

Βιωματικό Εργαστήριο Χοροθεραπείας

Το Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας μέσω Τέχνης του Φορέα «Θάλπος – Ψυχική Υγεία», σε συνεργασία με τον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, διοργανώνει το δωρεάν βιωματικό εργαστήριο χοροθεραπείας με τίτλο «Το Σώμα ως Πηγή Δύναμης και Χαράς».

Πρόκειται για ένα εργαστήριο που μας προσκαλεί να ενδυναμώσουμε τη σύνδεση με τον δημιουργικό εαυτό, το σώμα και τους άλλους. Να θυμηθούμε τη χαρά της αυθεντικής έκφρασης και να ενεργοποιήσουμε τη δύναμη που υπάρχει μέσα μας αξιοποιώντας την εκφραστικότητα της κίνησης.

Βασικά εργαλεία σε αυτό το ταξίδι είναι οι πρακτικές σωματικής ενεργοποίησης, ο κινητικός αυτοσχεδιασμός και η εικαστική έκφραση με στόχο την ψυχική ενδυνάμωση, την ενίσχυση του αισθήματος ευεξίας και ζωτικότητας και η σύνδεση με την ομάδα.

Για τη συμμετοχή δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε χορό/κίνηση/εικαστικά ή συγκεκριμένη φυσική κατάσταση.

Το εργαστήριο θα συντονίσει εξειδικευμένη χοροκινητική ψυχοθεραπεύτρια με πολυετή εμπειρία στη δημιουργία ασφαλών και υποστηρικτικών πλαισίων για ομάδες, με την αξιοποίηση της δημιουργικότητας, της κίνησης και του λόγου ως μέσων έκφρασης και θεραπείας.

Ημερομηνία:  Πέμπτη 24/07/2025

Ώρα:  19:00-20:30

Διάρκεια: 1 ½  ώρα  

Αριθμός Συμμετεχόντων: Έως 12 άτομα 

Σε ποιους απευθύνεται: Άτομα άνω των 18 ετών. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία σε χορό/κίνηση ή συγκεκριμένη φυσική κατάσταση

Συντονιστές: Ευτυχία Νικολοπούλου, Ψυχολόγος – Χοροκινητική Ψυχοθεραπεύτρια

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΕΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 22/07

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για δηλώσεις συμμετοχής, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScj_VqWJULafR_JBIqrgn_OolYLtl7LKJMq5Rck4oKnUCBEQ/viewform

Ο Φορέας “Θάλπος – Ψυχική Υγεία” είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 2005 στον τομέα της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής στήριξης,  διαχειριζόμενος μονάδες όπως κέντρα ημέρας, ξενώνες και οικοτροφεία, τα οποία προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε άτομα με ψυχικές και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες. Η ομάδα του Κέντρου Ημέρας αποτελείται από εξειδικευμένους επαγγελματίες, όπως ψυχίατροι, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχοθεραπευτές μέσω τεχνών. Ο Φορέας χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, οι υπηρεσίες απευθύνονται σε ενήλικες και είναι δωρεάν. 

Μέσω του Κέντρου Ημέρας Υποστήριξης Ψυχικής Υγείας μέσω Τέχνης, ο Φορέας αναπτύσσει καινοτόμα προγράμματα που αξιοποιούν τη θεραπευτική δύναμη της τέχνης, ενισχύοντας τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση και την κοινωνική ένταξη. Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις του Κέντρου Ημέρας περιλαμβάνουν: 

• Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες ψυχοθεραπείας μέσω τεχνών 

• Δημιουργικά εργαστήρια 

• Ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα  

• Εξειδικευμένη υποστήριξη σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές, άτομα με άγχος, κατάθλιψη και τραυματικές εμπειρίες 

• Ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων (ανέργων, κοινωνικών δεξιοτήτων, κ.ά.) 

• Πολιτιστικές δράσεις (θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις) 

• Δράσεις ευαισθητοποίησης της κοινότητας